torsdag 26 november 2015

JOKAISELLA ON OIKEUS MIELENHYVINVOINTIIN - VI ÄR ALLA BERÄTTIGADE TILL EN MENTAL HÄLSA

Viime viikolla vietimme valtakunnallista mielenterveysviikkoa. Tämän viikon aikana nostetaan esille mielenterveyteen ja mielenhyvinvointiin liittyviä asioita. Tämän vuoden teemana oli Jokaisella on oikeus mielenhyvinvointiin.

Mielenhyvinvointi on jokaiselle meistä todella tärkeää, mutta monesti unohdamme pitää siitä huolta tai vähättelemme sitä. Näin ei saisi olla vaan meidän tulisi ajatella mielenterveyttämme enemmän.

Kun yhdistyksemme tänä vuonna lähti mukaan suunnittelemaan mielenterveysviikon ohjelmaa oli kaikilla selkeä visio. Me halusimme vähentää mielenterveyteen liittyvää stigmaa ja tuoda esiin, että mielenterveys kuuluu kaikille ja että siitä tulee pitää huolta.

Me järjestimme mielenterveysviikon perjantaina huipennus tapahtuman Vaasan GW Galleriassa. Päivän aikana oli tarjolla vaikka mitä. Menossa mukana oli mm. musiikkia, tanssia, selviytymistarinoita, urheiluhenkiä jenkkifutiksen ja potkunyrkkeilyn merkeissä, mielenterveyspalveluiden esittely sekä muotinäytös.

Päivä oli todella onnistunut ja kaikki ovat varmasti saamaa mieltä jos sanon, että meillä oli todella hauskaa.


Förra veckan ordnades den nationella mentalvårdsveckan/mentalhälsoveckan i Finland. Under denna vecka lyfter man fram olika teman som berör mental hälsa och välbefinnande. Årets tema var: Vi är alla berättigade till en mental hälsa.

Att ha en bra mental hälsa är viktigt för var och en av oss men många gånger glömmer vi bort att vårda den eller så nonchalerar vi mentala hälsans betydelse. Så här borde det inte vara utan vi borde oftare tänka på vår mentala hälsa.

I år hade alla aktörer en klar vision om evenemanget vi skulle ordna. Vi ville minska stigmatiseringen mot mental hälsa och föra fram att mental hälsa tillhör oss alla och att man skall komma ihåg att ta hand om den.

Vi ordnade ett större evenemang på fredagen under mentalvårdsveckan. Detta evenemang var höjdpunkten för veckan och ordnades i GW Gallerian i Vasa. Det erbjuds på en hel del program. Man kunde ta del av musik – och dansuppvisningar, erfarenhetsberättelser, idrottsanda med amerikanskfotboll och kick – boxning, bekanta sig med mentalvårdstjänsterna i nejden och allt avslutades med en modeshow.  

Dagen blev väldigt lyckad, Jag tror att alla är av samma åsikt om jag säger att vi hade en otroligt roligt. 

Tässä kuvia mielenterveysviikolta - Här är bilder från mentalvårdsveckan





fredag 13 november 2015

INTRODUKTION I SÖMNSKOLA

Den 13. 1 2016 kl. 18.00 ordnar vi här på FinFami tillsammans med SÖAF en introduktion i sömnskolan med Johnny Granholm. Har du problem med sömnen eller vill du bara annars få mera info om sömnens betydelse, häng med! Vi får en kort introduktion och får pröva på enkla övningar. Tillfället är helt kostnadsfritt och alla är välkomna även om man inte hör till föreningen!
Mera info kommer i december så håll upp ögonen!



·         Var tredje vuxen anser sig ha problem med sömnen
·         Upp till 80-90 % av alla seniorer har från och till upplevt sömnproblem
·         Sömnproblem är vanligast hos kvinnor
·         Äldre personer har generellt sämre djupsömn än yngre personer

·         Sömnproblem bland unga i åldern 16-25 har tredubblats sedan 1980 talet och nu räknas var tredje av dessa ha sömnproblem







onsdag 11 november 2015

VÅGA TALA - VÅGA HJÄLPA! - TEMADAG PÅ BORGAREGATANS SKOLA

Idag 11.11 såg våran arbetsdag lite annorlunda ut än vanligt, vi fick nämligen delta på en temadag som ordnades på Borgaregatans skola i Vasa. På plats fanns flera olika aktörer och eleverna fick gå gruppvis till olika workshops.

För oss handlade det om att på 40min få ungdomarna att förstå hur viktigt det är att våga prata med en vuxen om någon i ens familj lider av mental ohälsa eller missbruk. Vi ville också få fram hur viktigt det är att erbjuda hjälp åt en vän.

Under dagen mötte vi tre grupper med elever. Först fick eleverna ta del av en berättelse ur verkliga livet om hur det är att som tonåring leva med en förälder som är deprimerad. Det fick höra om hur vardagen kan se ut när ens förälder inte orkar stiga upp ur sängen. De fick också höra om hur det känns redan som barn att ta ett vuxet ansvar och vad detta ledde till i dennas fall.
Vi ville lyfta fram hur viktigt det är att våga prata med en vuxen och att söka hjälp när man känner att man behöver det. Eller att våga hänvisa en vän att söka hjälp om man upplever att en vän skulle behöva det.



Vi hade också ett gäng socionomstuderanden med oss som hjälp. De hade fått till uppgift att planera en uppgift som relaterade till berättelsen. Uppgiften handlade om påståenden där det inte fanns några rätta svar. Vi fick ta del av olika påståenden och efter det fick eleverna någondera ställa sig vid en JA – station, NEJ – station eller vid KANSKE.
Här är några av de påståenden eleverna fick ta del av:
Jag vet någon som inte har någon att prata med..
Jag vet vart min kompis kan vända sig om hen behöver stöd..
Jag vet vad barnkonventionen är..


Efter påståenden upplystes eleverna om var de kan få stöd och vart de kan söka sig för att få hjälp.

Vi på FinFami och studerandena vill tacka Borgaregatans elever för en bra dag.

Kom ihåg att det inte är någon skam att söka hjälp om du eller någon i din närhet mår dåligt.
Du är modig!



Vi finns här för dig! 

ATT FINNAS DÄR PÅ RIKTIGT!

Förra veckan var jag på ett seminarium som Finlands Svenska Socialförbund ordnade i samarbete med SFV Bildning. Seminariet handlade om hur vi kan förebygga utanförskap bland unga.
En av föreläsarna hette Lasse Mattila. Då Lasse var 2 år så dog hans pappa, hans mamma reagerade genom att börja supa, då Lasse var 15 år söp hans mamma ihjäl sig. Lasse brann för att spela fotboll och beskriver drömmen om att bli fotisproffs som en skyddsfaktor. Drömmen slog in och som 15 åring skrev han proffs kontrakt. År 2009 tog fotis karriären slut och Lasse tog itu med skolan som lämnade på grund av fotbollen.  Nu arbetar han med att handleda och utreda familjehem.
Lasse pratar om utanförskap bland barn och unga, hamnar man utanför som barn är risken stor att utanförskapet blir livslångt. 60 000 barn föds i Finland per år. Av dessa så föds 760 i Vasa. 10-15 % av dessa hamnar i ett livslångt utanförskap. Utanförskapet beror ofta på missbruk, sjukdom och/eller arbetslöshet.

Hur kan vi upptäcka barn och unga som ligger i riskzonen? Lasse konstaterar att ofta uppmärksammar någon vuxen som finns kring barnet redan tidigt i dess barndom men av någon anledning lyckas vi inte bryta linjen. Men det går och det är aldrig försent. Det är något som går som en röd tråd genom föreläsningen att man kan bryta denna linje och vi vuxna får inte ge upp. Oftast är det svårt för dessa barn att släppa in någon i sitt liv och kanske försvarar de sig genom att vara stor i munnen och uppkäftig, men det går att bryta genom skalet, ge inte upp. Det sägs att de som riskerar att bli utanför så är chansen att barnet klarar sig bättre bara det finns en trygg vuxen person som denne kan lita på och ty sig till.

Vidare så berättar Lasse att då ett barn blir utsatt tror det ofta att de är eller förvandlas till det som de utsätts för och att det som de blir utsatt för är deras verklighet, det blir lätt att de tror att det skall vara så eller att de inte är värda annat. Då en vuxen visar för ett barn som är utsatt att det är viktigt och att någon (kanske DU) visar att du verkligen bryr dig på RIKTIGT, är det inte ovanligt att det sker en kollision - och att ”hjärtat gör uppror” även om barnet vill tro på vartenda ord så är det svårt, men det går!



Under föreläsningen så varvar Lasse med sånger som handlar om just det som han berättar om: i en av låtarna sjunger han:

 ”Stå kvar fast jag skriker åt dig att gå, det som sker är så svårt att förstå, det klyver mitt hjärta i två! Stå kvar, jag behöver någon som vill förstå, jag vill inte att du skall gå.”

 Jag kan ju meddela att inte ett öga var torrt då Lasse sjöng sina rörande sånger som var baserade på verkliga upplevelser. Ta dig tid att lyssna på dessa låtar - Dessa finns för dig! 




Text: Martina Villgren