torsdag 29 oktober 2015

NUORTEN PELI - JA LEFFAILLAT - UNGAS SPEL - OCH FILMKVÄLLAR

Tunnetko itsesi yksinäiseksi tai et vain tiedä mitä tekisit vapaa - ajallasi? Meillä on sinulle ratkaisu! Osallistu yhdistyksemme järjestämiin peli - ja leffailtoihin! Tarjolla on pelejä, leffoja, juttu seuraa ja yhdessäoloa! 

KOSKA? Joka toinen maanantai 16.11 alkaen klo 17.30 - 19.30

MISSÄ? Nämä peli - ja leffaillat järjestetään Vaasan Ilonassa (Kirkkopuistikko 31)

KENELLE? Sinulle joka tunnet itsesi yksinäiseksi, tai sinulle jolla on ongelmia kotona tai sinulle jolla on joku perheessäsi joka kärsii mielenterveysongelmista tai sinulle joka muuten vaan kaipaat seuraa. 

Tule käymään ja katso jos toiminta kiinnostaa! 


Känner du dig ensam eller har problem att hitta på något att göra på din fritid? Vi har en lösning för dig! Delta i vår förenings spel - och filmkvällar för unga. Vi erbjuder spel, film, pratsällskap och umgänge. Du behöver inte förbli ensam - kom med i vår verksamhet! 

NÄR? Varannan måndag från och med 16.11 kl. 17.30 - 19.30 

VAR? Verksamheten ordnas på Ilona i Vasa (Kyrkoesplanaden 31) 

FÖR VEM? För dig som känner dig ensam, eller för dig som har problem hemma, eller för dig som har någon i din närhet som lider av mental ohälsa eller för dig som annars bara känner att du vill ha sällskap. 

Kom förbi och kolla om verksamheten passar dig! 

NUORTEN TOIMINTA - UNGAS VERKSAMHET!


Hei sinä siellä! Meidän yhdistys tarjoaa nuorten toimintaa 13 - 29 - vuotiaille nuorille. Sinun ei tarvitse jäädä yksin ongelmiesi ja kysymyksiesi kanssa, Me olemme sinua varten. Ota rohkeasti yhteyttä. 


Hej du där! Vår förening erbjuder verksamhet åt unga i 13 - 29 års ålder. Du behöver inte förbli ensam med dina problem och frågor. Vi finns till för dig! Tveka inte att kontakta oss! 

tisdag 27 oktober 2015

AVOIMET OVET - ÖPPET HUS!

Tiistaina 3.11 yhdistyksellämme on avoimet ovet klo 15 - 17 ja tällä kertaa teemana on: Taiteesta tunteisiin reissupolku. Reissupolku on erilainen tapa lähestyä taidetta. Reissupolulla perehdytään valikoituihin taideteoksiin joita sitten pohditaan yhdessä. 

Monelle taidenäyttelyyn meneminen voi tuntua tyhmältä tai tylsältä mutta reissupolku tarjoaa erilaisen kokemuksen. Polulla ei tarvitse olla taiteentuntija vaan lähtökohtana on omat ajatukset ja tunteet. 

Polku antaa mahdollisuuden pohtia oman elämän tärkeitä asioita. 

Avoimien ovien aikana sinulla on myös mahdollisuus tutustua yhdistyksemme toimintaan ja meihin.


Toivottavasti nähdään!




tisdag 3.11 har vi öppet hus kl. 15 – 17 här på Ilona i Vasa. Den här gången är temat: En konst – stig. Konst – stigen är ett annorlunda sätt att betrakta konst. På stigen bekantar man sig i ett antal valda konstverk som man sedan funderar kring.

Att gå på en konstutställning kan för många av oss kännas dumt och tråkigt och inget fel med det. Konst – stigen erbjuder dock en ny slags upplevelse. För att delta på konst – stigen behöver man inte vara sakkunnig inom konst, utgångspunkten är ens egna tankar och känslor.

Stigen ger en ypperlig möjlighet att fundera på livets viktiga frågor.

Under tillfället har du även en bra möjlighet att bekanta dig med vår förening och oss.

Hoppas vi ses! 


Kirkkopuistikko 31 - Kyrkoesplanaden 31
Tilaisuus on täysin kaksikielinen - Tillfället är helt tvåspråkigt! 

OMAISHOIDON TUKI?

Omaishoidontuki on rahapalkkio jotta maksetaan henkilölle joka toimii läheisensä omaishoitajana. Mielenterveyspotilaiden omaiset saavat hyvin harvoin omaishoidontukea vaikka he hoitavat sairasta läheistään. Mietitkö sinä mitä omaishoidon tuki on tai miten omaishoidontukea haetaan?

Yhdistyksemme järjestää infotilaisuuden omaishoidon tukihakemuksesta 18.11 klo 17.30. Tämä infotilaisuus on suomenkielinen mutta tulemme järjestämään samanlaisen infotilaisuuden ruotsiksi 9.12. 



torsdag 22 oktober 2015

INTRODUKTION I MINDFULNESS

En höstkväll besöker Marica Ainonen oss på vår förening Finfmi Österbotten. Hon arbetar deltid med sitt egna företag M.E.A Harmonie där hon bland annat håller kurser i mindfulness. Marica har arbetat som sjukskötare många år. Hon har en passion för att värna om själens välmående. Mindfulnessinstruktör blev hon 2013 men innan det har hon en meditationsbakgrund som sträcker sig långt bak i tiden. För tillfället studerar hon till utvecklingspsykolog och beräknar att bli klar med studierna under 2015.

Men den här kvällen kom hon hit till oss för att ge oss en introduktion i vad Mindfulness är och hur vi kan ta del av enkla övningar som hjälper oss att fokusera på nuet och vara här och nu.

Hösten är här, med varma färger i naturen omkring oss. Låt oss göra det bästa av den, stanna upp, betrakta, känna efter, andas. Livet går inte i repris.



Marica ger oss en introduktion i detta intressanta ämne och under föreläsningens gång gör vi flera enkla övningar. Marika börjar med att påminna oss om att det förflutna är förbi, framtiden är inte ännu. Enbart det nuvarande är tillgängligt för oss. Vidare berättar hon att vi som människor ofta oroar oss för saker som vi inte kan eller behöver påverka, vi grubblar över saker och då grubblandet är i gång så blir det lätt till ett hjul som rulla på och rullar på. Vi gör saken större, och större tills det kanske känns som att vi inte får luft, får ångest eller blir stressade.

I mindfulness vill man välja den motsatta inställningen, istället för att fastna i det förflutna så lär man sig att acceptera verkligheten som den är, bli medveten och släppa taget om sådant som vi grubblar över. . Detta är ett förhållningssätt till livet inte en metod. Man övar uppmärksamhet och medvetenhet. Man övar sig i att se livet som det är, konstaterar fakta och fokuserar på det som kan påverkas.  

I mindfulness stannar vi upp och lägger avsiktligt märke till vad som finns i vårt medvetna, man försöker inte förändra eller kontrollera utan tar emot och accepterar.

Avslutningsvis vågar jag påstå att alla vi som lever i dagens samhälle skulle må bra att lite ofta stanna upp, reflektera över nuet och verkligheten. Själv kan jag känna att naturen är en stor tillgång, då jag känner att jag behöver få kontakt med nuet. Vår vackra höst med alla dess färger och friska luft får mig att känna mig mindful.

Om ni vill läsa mera om mindfulness läs mer på M.E.A HARMONIE

Text: Martina Villgren

måndag 12 oktober 2015

LYCKAT ANHÖRIGSEMINARIUM!

Anhörigseminarium2015

Tisdag 6.10.2015 ordnades Anhörigseminariet 2015 i Vasa, med temat Ung & Anhörig. Anhörigseminariet är ett samarbete mellan vår förening FinFami Österbotten, SÖAF och Psykosociala förebundet.




I år har man talat mycket om att barn och unga mår dåligt och därför valde vi också att temat Ung & Anhörig för årets Anhörigseminarium. Som ung kan man lida av psykisk ohälsa själv eller så kan det vara att någon i ens familj eller närhet lider av psykisk ohälsa vilket i sin tur också kan vara mycket påfrestande för den unga.

Dagen bestod av en teaterpjäs, två föreläsningar och en mycket givande paneldiskussion.   Dagen kunde inte ha blivit bättre! Teatern gav en inblick i hur en familj kan påverkas om någon i familjen lider av psykisk ohälsa. Med pjäsen ville vi väcka tankar hos publiken och det tror jag vi verkligen lyckades med. Efter teaterpjäsen berättade Benjamin Sidorov om sin uppväxt i en dysfunktionell familj och hur det påverkade honom och om vägen tillbaka. Hans föreläsning lämnade nog ingen oberörd.
Benjamin Sidorov
(Bild - Pernilla Nylund)



På eftermiddagen föreläste ungdomsinformatören Liselott Nyström om ungdomsportalen Decibel. Liselott berättade om hurudana frågor Decibel får och hur oerhört viktigt det är för ungdomar att få ställa sina frågor anonymt. Hon menade att många gånger är Decibel den första kontakten ungdomarna har när de vill börja berätta om sina problem. Man kunde konstatera att Decibel gör ett oerhört viktigt arbete och att Decibel uppskattas och behövs bland ungdomar.

Liselott Nyström från Decibel
(Bild - Pernilla Nylund)



Dagen avslutades med en mångprofessionell paneldiskussion. Paneldiskussionen gav en ypperlig möjlighet för publiken att ställa sina frågor till professionella – och vilken livlig diskussion det blev! Man kan inte säga annat än att det blev en mycket lyckad dag – tusen tusen TACK alla för en super bra dag! 
Heikki Kurkeala, Lena Valkeakari, Benjamin Sidorov och Liselott Nyström
(Bild: Anna Håkans)